Over ons
Organisatie
Het Onthaal is een goed gestructureerde vzw met een Beheersorgaan en heeft reeds een lange traditie als voedselorganisatie. Wij zijn als organisatie aangesloten bij de Beheerstool voedselhulp van de stad Antwerpen en werken samen met de stad voor kwaliteitsverbetering en toelevering van de voeding.
Daarnaast zijn wij aangesloten bij de koepelorganisatie Welzijnsschakels waar we kunnen overleggen met andere groepen en signalen kunnen doorgeven aan het beleid. En is er een goede samenwerking met vzw "De Loodsen".
Een team van 35 gemotiveerde vrijwilligers zorgt voor een warm en respectvol onthaal en een vlotte werking van de organisatie.
Het Onthaal verdeelt voedingspakketten en organiseert tweemaandelijks een kledingshop
De werking is mogelijk door de structureel financiële steun van de stad en kleine en grote giften van sponsors;
- De voeding wordt toegeleverd door Fead (Europese Gemeenschap), de Voedselbanken, fruit en groenteveilingen Belorta en Hoogstraten.
- De coördinatie en levering gebeurt door Foodsavers van de stad Antwerpen.
- Verder ontvangen we wekelijks fruit van de Sint Vincentiusvereniging van de Sint Paulusparochie.
- Van particuliere giften ontvangen we grote hoeveelheden kleding en occasioneel droge voeding.
Doelgroep
Ieder mens, zonder onderscheid van ras, cultuur of origine die in nood is kan zich aanmelden. Sommigen zijn doorverwezen door OCMW, CAW of andere organisaties.
Op basis van objectieve criteria wordt beoordeeld of de aanvrager recht heeft op voedselhulp en kleding. Praktisch moeten wij ons beperken tot het inschrijven van mensen woonachtig in de wijken met postcode 2000, 2060 en 2050.
Mensen van andere wijken worden doorverwezen naar een van de vele andere voedselbedelingen in Antwerpen.
Onze missie
Onthaal Sint Antonius van Padua vzw is een vrijwilligersorganisatie die mensen in nood ondersteunt door het geven van voedselhulp, materiële hulp en ondersteuning in de vorm van informele gesprekken, ontmoeting en doorverwijzing naar de aangepaste hulpverleningsinstanties.
We beseffen wel dat voedselondersteuning geen structurele armoedebestrijding is maar een weliswaar spijtige aanvulling van de hiaten in onze samenleving. Op lange termijn verwachten we dan ook dat voedselondersteuning zal afgebouwd worden tenzij in tijdelijke crisissituaties.
Het eerste gesprek vindt plaats met geschoolde vrijwilligers die volgens de criteria van ESF+ en de dienst voedselhulp van de Stad Antwerpen nagaan of het aanbieden van voeding en/of kleding het meest aangepaste antwoord is op de noden die zich stellen. Voor andere noden wordt samengewerkt en/of doorverwezen naar andere externe hulpverleners.
De ontvangstruimte is de plek waar ruimte is voor ontmoeting tussen de bezoekers onderling en de vrijwilligers. Dit is ook de ruimte waar bezoekers de kans krijgen om hun Nederlands te oefenen en waar informatie verstrekt wordt over interessante initiatieven.
In al onze contacten wordt ingezet op respect voor diversiteit omdat wederzijdse kennis drempels wegwerkt. Er is dan ook geen plaats voor racisme in onze werking.
Wanneer bezoekers in aanmerking komen voor voedselondersteuning, wordt het werk zo georganiseerd dat de bezoekers vrij het nodige voedsel kunnen kiezen rekening houdend met de beschikbare voorraad.
Zij worden daarbij op een warme, gelijkwaardige en respectvolle manier behandeld, daartegenover verwachten wij van onze bezoekers eenzelfde houding.
Bezoekers zijn om de twee maanden welkom in onze kledingshop. Voor een beperkt bedrag kunnen zij kledij aankopen voor hun gezinsleden. Ook hier worden de bezoekers op een warme en respectvolle manier ontvangen.
Vrijwilligers worden aangemoedigd om samen te overleggen en zich bij te scholen om de diverse taken op een optimale manier te kunnen uitvoeren. Waar mogelijk worden ook mensen uit de doelgroep ingeschakeld.
Jaarverslag
Download de jaarverslagen:
Fotos
Geschiedenis
Geschiedenis "Onthaal Sint Antonius" in een notendop.
De Onthaalwerking kent al een hele lange geschiedenis. In 1862 bestond er reeds "broodbedeling" op de Paardenmarkt. Veel later was er "wederzijds hulpbetoon", sterk verbonden met de parochie.
Rond het jaar 2000 is dit overgegaan naar een Welzijnsschakel, en kreeg dit ook een nieuwe naam "Onthaal Sint Antonius" In 2016 werd het "Onthaal Sint Antonius van Padua vzw".